Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Οι S-400 κατέστρεψαν το όνειρο του Ερντογάν


С-400 испортил Эрдогану сон


Η κατάπαυση του πυρός στη Συρία είναι μόνον η αρχή ενός μακρύ δρόμου. Πώς, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι συριακές αρχές θα διεξαγάγουν εκλογές και θα συντάξουν νέο Σύνταγμα; Πώς οι Σύροι θα επιστρέψουν στην ειρηνική ζωή και στην ανοικοδόμηση της χώρας τους; Ποια θα είναι η στάση των γειτονικών εχθρικών κρατών της Συρίας – Τουρκία, Κατάρ και Σαουδική Αραβία; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει στην συνέντευξή του στην Pravda.Ru ο Σύρος πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος Issa Issa.

Λίγες μόνον ώρες μετά την είδηση ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ο πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ δήλωσε ότι τον Απρίλιο θα πρέπει να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Όμως, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου και τμήμα της επικράτειάς της δεν το ελέγχει η κυβέρνηση. Πώς βλέπετε αυτή την κατάσταση και πόσο σοβαρές είναι οι προθέσεις του Άσαντ να διεξαγάγει αυτές τις εκλογές;  

Πράγματι ο πρόεδρος Άσαντ υπέγραψε το διάταγμα αμέσως μόλις η Ρωσία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη συμφωνία. Αυτό σημαίνει, κατά τη γνώμη μου, ότι ελπίζει στο καλύτερο. Επίσης, αυτό μας λέει ότι στις εκλογές θα συμμετέχουν όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της εσωτερικής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης. Δηλαδή ο δρόμος είναι ανοικτός για όλους, για όποιον αγαπά την χώρα και θέλει να ευημερήσει η Συρία. Νομίζω ότι αυτό είναι καλό σημάδι για όλους: τόσο για τους Σύρους όσο και για τη διεθνή κοινότητα. Μετά τις εκλογές θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση, με νέα πρόσωπα. Θεωρώ, ότι αυτό το βήμα δεν το έκανε χωρίς λόγο ο πρόεδρος Άσαντ. Θέλει να πει σε όλους ότι, πραγματικά θέλουμε την ειρήνη, τις αλλαγές και την διασφάλιση μιας φυσιολογικής ζωής. Αλλά ο εχθρικός περίγυρος –η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και εν μέρει η Ιορδανία- παρεμποδίζουν αυτή την διαδικασία, καθ’ υπαγόρευσιν βέβαια των ΗΠΑ. Ωστόσο, εφόσον Ρωσία και ΗΠΑ υπέγραψαν αυτή τη δήλωση και αυτό το έγγραφο, σημαίνει ότι προχωρούμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι η τελική νίκη μας δεν απείχε πολύ. Κι αυτό τους ανησύχησε, δεν επιθυμούν την νίκη της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μια νίκη πρωτίστως της Ρωσίας και μόνο στη συνέχεια του στρατού μας. Αν δεν ήταν η Ρωσία ο στρατός μας δεν θα μπορούσε να είχε τέτοιες επιτυχίες.

Αλλά εγείρονται πολλά τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τμήματα της χώρας πράγματι δεν ελέγχονται, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ζει στην ελεγχόμενη από την νόμιμη κυβέρνηση περιοχή. Το έδαφος που ελέγχεται πλέον από το «Ισλαμικό Κράτος» είναι πολύ μικρό. Κι αυτό έγινε κατορθωτό χάριν στη στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μετά το Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου απελευθερώθηκαν πολλές περιοχές από το στρατό μας με την στήριξη της ρωσικής αεροπορίας.


Ποιες περιοχές της χώρας βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης και ποιες όχι;

Η Δαμασκός είναι πρακτικά όλη υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, εκτός από τις παρυφές της όπου έχουν απομείνει μαχητές του ΙΚ. Πλέον δεν είναι και πολλοί. Η παραλιακή ζώνη -Λαττάκεια Ταρτούς- και η Χόμς έχουν απελευθερωθεί εντελώς. Όλος ο βορράς είναι ελεύθερος. Το Χαλέπι σε διαδικασία απελευθέρωσης. Οι επιθέσεις του συριακού στρατού δεν κατευθύνονται μόνον σε ένα μέτωπο, αλλά παντού. Οι βασικές πόλεις και επαρχίες είναι υπό τον έλεγχό μας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα, θεωρώ ότι, θα μπορέσουν να ψηφίσουν. Δεν ξέρω λεπτομέρειες, αλλά νομίζω, ότι λύση μπορεί να βρεθεί. Ιδιαίτερα στα γειτονικά κράτη της Ιορδανίας και του Λιβάνου, όπου βρίσκεται και ο βασικός όγκος των προσφύγων από τη Συρία.  

Πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη Συρία και πήγαν στην Ευρώπη; Κάποιοι μιλούν για εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι για εκατομμύρια.

Σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε για εκατομμύρια. Στην Ευρώπη κατέφυγε σχετικά μικρός αριθμός Σύρων. Εκατοντάδες χιλιάδες μπορεί, αλλά εκατομμύρια σίγουρα όχι.

Οι κυβερνήσεις στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο βρίσκονται σε συνεννόηση με τη Δαμασκό ώστε να διοργανώσουν ψηφοφορία για τους Σύρους που βρίσκονται στις χώρες τους;

Είναι μια σύνθετη, απρόβλεπτη διαδικασία. Αλλά σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση της νόμιμης εξουσίας αυτό ήδη έχει συμβεί. Και μάλιστα υφίστανται και μη ανακοινώσιμες ανεπίσημες σχέσεις μεταξύ της Δαμασκού και κάποιων δυτικών χωρών.

Τη Συρία την κομμάτιασαν οι εχθροί της

Η Συρία ως αποτέλεσμα του πολύχρονου πολέμου διαχωρίστηκε όχι μόνον με βάση πολιτικές διαφωνίες αλλά και εθνικές και θρησκευτικές. Είναι πιθανό η Συρία να περάσει σε ένα ιρανικό μοντέλο που να υπάρχουν ποσοστώσεις για τη συμμετοχή στις δομές της εξουσίας για τις διάφορες εθνο-θρησκευτικές ομάδες;

Εγώ ποτέ δεν γνώριζα τι πίστευε ο γείτονάς μου, ποτέ! Αυτός ο θρησκευτικός παροξυσμός άρχισε μετά την «Αραβική Άνοιξη» και τον πόλεμο. Κάποια ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και αραβικά, άρχισαν να σπέρνουν τη διχόνοια, λέγοντας αυτός είναι σουνίτης, εκείνος σιίτης, εκεί αλεβίτης, καθολικός, ορθόδοξος. Αυτό δεν υπήρχε ποτέ σε εμάς, χίλια χρόνια ζούσαμε μαζί εν ειρήνη, συμφωνία και καλή γειτονία. Ακόμη και οι Εβραίοι ζούσαν σε εμάς φυσιολογικά.   
Αυτό προήλθε από εξωτερική παρέμβαση. Ο Ερντογάν θέλει να ανασυστήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά δεν ξέρει πως. Χτυπιέται με τους Κούρδους και τους Άραβες, τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, με τους Αρμένιους κ.ο.κ.
Δεν πιστεύω ότι η Συρία θα διαχωριστεί με βάση εθνικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Αν υπήρχαν τέτοια σοβαρά εσωτερικά προβλήματα τότε από καιρό η χώρα θα είχε διαιρεθεί σε αλεβίτικο, σουνιτικό και χριστιανικό κράτος. Εμείς γι’ αυτό και πολεμούμε την τρομοκρατία, ώστε να μη συμβεί ακριβώς αυτό. Για ποιο λόγο πολεμά ο στρατός, για ποιο λόγο χύθηκε τόσο αίμα; Έτσι σκέφτονται όλοι οι απλοί Σύροι, ο λαός μας. Φυσικά συσσωρεύτηκε αγανάκτηση και αμοιβαίες απαιτήσεις. Πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα ειρηνικά. Ο πρόεδρος αμέσως συμφώνησε με την πρωτοβουλία της Ρωσίας, αμέσως έδωσε τη συγκατάθεσή του σε αυτό το σχέδιο.

Δεν θεωρείτε παράξενη την απουσία του Ισραήλ απ’ όλη αυτή την ιστορία;

Εμείς λέμε ότι το Ισραήλ πάντα σκέφτεται: «ας αφήσουμε τα αγγεία να κτυπούν το ένα το άλλο. Κι εμείς; όποιος παντρευτεί την μαμά μας θα τον λέμε μπαμπά!». (αφήνουμε τους εχθρούς μας να αλληλοφαγωθούν και μετά τα βρίσκουμε με τον αδυνατισμένο νικητή). Αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι τα πράγματα ακριβώς έτσι. Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά να κερδίσει τον πόλεμο το ΙΚ. Βέβαια, αυτό δεν ήταν και στο χέρι του. Ο Άσαντ για το Ισραήλ, είναι, φυσικά, χίλιες φορές καλύτερος από το ΙΚ και την Τουρκία του Ερντογάν. Γιατί αν ο Άσαντ αποχωρήσει, ο επόμενος στόχος θα είναι το Ισραήλ. Ο Άσαντ δεν είναι τόσο αιμοβόρος – είναι ανοιχτός και μορφωμένος. Ο Άσαντ δεν επιτίθεται στο Ισραήλ. Θεωρώ ότι η σιωπή των Ισραηλινών σημαίνει υποστήριξη.

Αλλά και το ΙΚ σιωπά για το Ισραήλ

Όλα έχουν τον χρόνο τους. Δεν μπορούν τώρα να πουν τίποτε για μια απλή αιτία: το Ισραήλ περιθάλπει τους τραυματίες τους. Γι αυτό το ΙΚ σιωπά και δεν υψώνει τους τόνους του με το Ισραήλ. Αλλά θα αποδεσμευθούν. Το ΙΚ σκοπεύει να γυρίσει όλη την περιοχή, όλον τον κόσμο στην εποχή του λίθου.

Ποιός ο ρόλος του Ιράν στη Συρία, παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις ;

Το Ιράν είναι ο σημαντικότερος παίκτης και σύμμαχός μας μετά τη Ρωσία. Δεν αποκλείω να υπάρχει μυστική συμφωνία μεταξύ της Μόσχας, της Δαμασκού και της Τεχεράνης για το συντονισμό της δράσης τους σε περίπτωση που εκδηλωθεί επίγεια επιχείρηση, για την οποία η Σαουδική Αραβία πάντοτε απειλούσε και ακόμη απειλεί. Χωρίς το Ιράν δεν προχωρά και η πολιτική διευθέτηση. Ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα. Όλα προέρχονται από τη Ρωσία και το Ιράν. Αν δεν υπήρχε η Ρωσία τη Συρία θα την είχαν εξαφανίσει από προσώπου γης. Ο Πούτιν έστειλε το στρατό την κατάλληλη στιγμή. Έπειτα, μόλις μπήκαν και οι S-400 ο Ερντογάν, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Γι’ αυτό οι Σύροι ορκίζονται πια στο όνομα του Πούτιν. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απολαμβάνουν το 89% της εμπιστοσύνης των Ρώσων αλλά από τους Σύρους το 100%. Έναν μαθητή μας τον ρώτησαν τι θα γίνεις όταν μεγαλώσει. Κι αυτός απάντησε: «Ρώσος πιλότος, Ρώσος στρατιώτης». Αυτό σημαίνει βοήθεια στο φίλο όταν την έχει ανάγκη.  


Δημοσιογράφος : Δμίτρι Νερσέσωφ

Πηγή: http://www.pravda.ru/world/asia/middleeast/09-03-2016/1294576-nersesov-0/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου